Новини

Дерусифікація в дії: у Слобожанській селищній раді обговорили перейменування Партизанського

21.12.2023 10:51
318 Новини

Вчора, 20 грудня, в Слобожанській селищній раді під головуванням першого заступника селищного голови Ігоря Шаповалова відбулося засідання робочої групи щодо декомунізації та дерусифікації найменувань топонімів, вулиць та населених пунктів у межах Слобожанської територіальної громади.

В обговоренні взяли участь секретар селищної ради (виконкому) Людмила Лагода, заступниця селищного голови Олена Вергейчик, староста Партизанського Іван Буряк, історики, краєзнавці, військові, члени Молодіжної Ради та інші.

Присутні ознайомилися з інформацією, що надійшла повідомленням до селищної ради від експертної комісії Українського інституту національної пам’яті, щодо зв’язку у назві села Партизанське з радгоспом «Червоний Партизан», на честь якого і був названий населений пункт. Крім Партизанського, в межах Дніпропетровщини потрапили десяток населених пунктів до переліку населених пунктів, назви яких містять російську імперську символіку. Робоча група у рамках обговорення вирішила обговорити можливі варіанти перейменування села з урахуванням рекомендацій та документів щодо виконання вимог закону «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії».

Учасники робочої групи детально обговорили доцільність та історичну складову нових назв, висловили власні зауваження та побажання. Історики, староста Іван Буряк та представники місцевих активістів вирішили винести на засідання виконавчого комітету Слобожанської селищної ради питання про проведення обговорення варіантів перейменування села Партизанське на Орільське або Протовчанське.

За результатами обговорення робочої групи було запропоновано провести опитування мешканців села в скорочений термін до 27.12.23. Опитувальні листи знаходяться в приміщенні старостату, комунальних закладах та ЦНАП в селі Партизанське. Також пропозиції про перейменування можливо надати за адресою: 52005, Дніпропетровська область, Дніпровський район, селище Слобожанське, вул. Василя Сухомлинського, 56Б  та (або) на електрону пошту:  vykonkom@slobozhanska-gromada.gov.ua.

Варто зазначити, що крім дерусифікації, метою перейменування Партизанського є боротьба з пропагандою російської імперської колонізації та деколонізація топонімів.

 

Дивитися всі новини
Cайт
працює в
тестовому режимі,
зауваження направляйте
на пошту info@bissoft.org