Новини

Кожна дитина заслуговує на власну сім’ю

29.05.2024 16:36
99 Новини

Все частіше трапляються випадки, коли дитина втрачає батьків, разом з цим опіку,  турботу, впевненість в завтрашньому дні та в собі, втрачають віру в любов та добро. Причини цього можуть бути різні : хвороба батьків, через яку вони не можуть виконувати свої батьківські обов’язки, смерть або відмова від  власних дітей. В зв’язку з цим дитина стикається з важкими випробування долі, самотністю, життя ділиться на до та після. Адже лише в родинному теплому, люблячому колі кожен з нас може пережити всі життєві негаразди та не втратити віру у власне світле майбутнє.

Сім’я є найважливішим фактором, який впливає на формування особистості, бо саме тут дитина просто та невимушено призвичаюється до життя. В сім’ї будується підґрунтя розуміння дитиною світу, з перших років вона засвоює моральні цінності, соціальні норми, культурні традиції. Діти зростають впевненими в собі особистостями, соціалізованими, опановують побутові навички для самостійного життя. В майбутньому здатні самостійно вирішувати власні проблеми, працювати, реалізовуватись, створювати нові щасливі родини.

Навесні 2001 року в Україні було прийнято Закон «Про охорону дитинства», в якому вперше зафіксовано пріоритет сімейних форм виховання та піклування над дітьми-сиротами та дітьми, які позбавлені батьківського піклування (ПБП) . У квітні 2002 року Кабінет Міністрів затвердив «Положення про прийомну сім’ю», що зумовило активний розвиток сімейних форм виховання, ліквідацію дитячих інтернатних закладів («сиротинці»). Діти ПБП виховувались у створених ДБСТ та ПС, що значно покращило розвиток суспільства.

Дитячий будинок сімейного типу (ДБСТ) — окрема сім'я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, які беруть на виховання та спільне проживання не менш як 5 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

Прийомна сім'я (ПС) - сім'я або окрема особа, яка не перебуває у шлюбі, що добровільно за плату взяла на виховання та спільне проживання від 1 до 4-х дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Патронатна сім'я – це тимчасова форма влаштування дитини у сім'ю, де термін перебування дитини не може перевищувати трьох місяців.

В  зв'язку з повномасштабним вторгненням російської федерації на всій території України, число дітей ПБП в Україні зріс. Війна показала, якими добрими, чуйними, не байдужими до чужого горя є  українці. В наших з вами силах виховати в молодому покоління українців сімейні цінності, повагу до ближнього, патріотизм, освіченість, віру в краще майбутнє, дати крила для розвитку себе та своєї країни. В зв’язку зі збільшенням запитів щодо дітей, які потребують опіки (піклування), Слобожанська громада потребує створення на території сімейних форм виховання.

Можливо саме серед вас є сім'ї, які можуть і хочуть захистити знедолених дітей, поділитися своєю любов’ю, турботою, батьківським теплом та прийняти їх в свою родину. Тим самим створити дитячий будинок сімейного типу, прийомну або патронатну  сім'ю.

Для більш детальної інформації щодо створення прийомних, патронатних сімей або дитячого будинку сімейного типу в Слобожанській громаді можливо звертатися до служби у справах дітей Слобожанської селищної ради, за адресами :

с-ще Слобожанське, вул. В. Сухомлинського 54-Б  каб. № 201,207.

с. Олександрівка, вул. Центральна, 2 поверх (приміщення Старостату).

с. Партизанське, вул. Центральна, 2 поверх (приміщення Старостату).

Дивитися всі новини
Cайт
працює в
тестовому режимі,
зауваження направляйте
на пошту info@bissoft.org