Новини

Довідка ВПО, що необхідно знати!

14.05.2024 08:46
117 Новини

Одним з важливих документів людини, яка вимушено залишила своє місце проживання через бойові дії є ДОВІДКА про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (ВПО), яка діє безстроково, крім випадків, коли є підстави для її скасування. Довідка підтверджує фактичне місце проживання внутрішньо переміщеної особи на період наявності підстав, які спричинили таке переміщення.

Так, до відомостей, які містяться в довідці ВПО, серед іншого, належать і реквізити документа, який посвідчує особу (паспорта громадянина України, посвідки на постійне місце проживання, свідоцтва про народження дитини тощо), а сама довідка пред’являється разом з паспортом громадянина України або іншим документом, що посвідчує особу та підтверджує її спеціальний статус, або свідоцтвом про народження дитини. Тобто, довідка ВПО не є документом який посвідчує особу, а лише є підтвердженням того, що особа взята на облік як ВПО та проживає не за місцем реєстрації.

Чи потрібно при заміні чи отриманні документа, що посвідчує особу, вносити зміни до довідки ВПО? Законодавство передбачає обов’язок переселенця інформувати орган соціального захисту населення про зміну фактичного місця проживання/перебування або повернення додому (за місцем “прописки”). А також треба актуалізувати відомості про: обставини, що спричинили внутрішнє переміщення, житлові, соціальні, медичні, освітні та інші потреби, наявність інвалідності та потребу в технічних та інших засобах реабілітації.

У разі втрати або псування «паперового» примірника довідки переселенець може звернутися до органу соціального захисту населення, за місцем її отримання, для отримання дублікату довідки. Так само, ВПО може звернутися за «паперовою» довідкою у разі потреби, якщо реєстрація здійснена через Єдиний державний вебпортал електронних послуг (Портал Дія).

Але якщо змінено персональні дані (ПІБ), номер банківського рахунка (за стандартом IBAN), категорію одержувача допомоги на проживання ВПО (працездатна особа, дитина, особа з інвалідністю), необхідно актуалізувати дані для здійснення виплат, оскільки у такому разі виплати можуть не надходити із технічних причин (неможливості здійснити переказ коштів).

Для вирішення вищезазначеного питання ВПО або його законному представнику необхідно звернутися до Центру надання адміністративних послуг Слобожанської селищної ради за місцем реєстрації:

  • - селище Слобожанське, вул. Будівельників, 18
  • - с. Олександрівка, вул. Центральна, 1
  • - с. Балівка, вул. Центральна, 47
  • - с. Партизанське, вул. Центральна, 7
  • - с. Степове, вул. Миру, 14-А

або до Управління соціального захисту населення Слобожанської селищної ради за адресою селище Слобожанське, вул. Василя Сухомлинського, 54-Б.

Дивитися всі новини
Cайт
працює в
тестовому режимі,
зауваження направляйте
на пошту info@bissoft.org