Новини

Як скасувати статус ВПО ?

07.05.2024 13:10
134 Новини

Законом України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» визначено, що внутрішньо переміщеною особою (далі – ВПО) є громадянин України, іноземець або особа без громадянства, яка перебуває на території України на законних підставах та має право на постійне проживання в Україні, яку змусили залишити або покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру.

На початку повномасштабної війни велика кількість українців отримали статус ВПО, який підтверджувався довідкою про факт внутрішнього переміщення. Деякі зазначені особи почали повертатися додому або виїжджають за межі країни, що позбавляє статусу ВПО згідно до вимог чинного законодавства, а відповідно виникає необхідність скасування довідки.

Зробити це можна двома способами:

1. Офлайн - особисто подавши заяву про відмову від статусу до органу місцевого самоврядування за місцем обліку (орган соціального захисту або Центр надання адміністративних послуг).

2. Онлайн – через Єдиний державний вебпортал електронних послуг (Портал Дія) або надіслати заяву з використанням засобів поштового/електронного зв’язку.

На території Слобожанської громади заяву про відмову від статусу ВПО можна подати до управління соціального захисту населення або до Центру надання адміністративних послуг за місцем реєстрації:

- с-ще Слобожанське, вул. Будівельників, 18

- с. Олександрівка, вул. Центральна, 1

- с. Балівка, вул. Центральна, 47

- с. Партизанське, вул. Центральна, 7

- с. Степове, вул. Миру, 14-А.

В подальшому статус ВПО можна поновити лише у тому випадку, якщо особі доведеться переїжджати з тимчасово окупованої території або тієї, де ведуться бойові дії.

У разі виникнення питань статусу внутрішньо переміщеної особи можна звертатися до відділу по роботі з ВПО управління соціального захисту населення Слобожанської селищної ради за адресою селище Слобожанське, вул. Василя Сухомлинського, 54-Б, каб.202, тел. (056) 719-91-85.

Дивитися всі новини
Cайт
працює в
тестовому режимі,
зауваження направляйте
на пошту info@bissoft.org