Новини

Туристичний збір: інформація для власників закладів з тимчасового проживання (ночівлі)

06.05.2024 09:47
134 Новини

Нагадуємо власникам закладів з тимчасового проживання (ночівлі) (готелів, котеджів, кемпінгів, мотелів, хостелів, гуртожитків для приїжджих, будинків відпочинку, туристичних баз, житлових будинків, квартир, кімнат, садових та дачних будинків, будь-яких інших об’єктів для тимчасового проживання), що відповідно до ст. 268 Податкового Кодексу України (далі – ПКУ) вами має сплачуватися туристичний збір до місцевого бюджету Слобожанської селищної територіальної громади.

Ставки туристичного збору встановлені за рішенням Слобожанської селищної ради від 29.06.2021 № 790-8/VIII. Так, починаючи з 2022 року на території Слобожанської громади діють ставки для внутрішнього туризму – 0,3; для в’їзного туризму – 3,0  від розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, для однієї особи за одну добу тимчасового розміщення.

Юридичні особи та/або їх відокремлені підрозділи, фізичні особи-підприємці (далі – податкові агенти), що надають послуги з тимчасового проживання на території Слобожанської громади, сплачують туристичний збір до місцевого бюджету Слобожанської громади.

Крім того, до контролюючого органу за місцем надання послуг з тимчасового розміщення в місцях проживання (ночівлі) податковим агентом щоквартально подається податкова декларація з туристичного збору.

При цьому, якщо послуги з тимчасового розміщення надаються не за місцем реєстрації податкового агента, то останній зобов’язаний стати на облік за таким неосновним місцем обліку у відповідному контролюючому органі.

Звертаємо увагу! Порушення вимог Податкового кодексу України зі справляння туристичного збору тягне за собою накладення штрафу у розмірі 100 нмдг або 1700 грн., за повторне порушення – 200 нмдг або 3400 грн.

В свою чергу, податковим законодавством передбачено повноваження селищної ради щодо визначення переліку податкових агентів, які здійснюють справляння туристичного збору на території громади (ст. 12.4.2 ПКУ).

Тож, власникам закладів з тимчасового проживання (ночівлі) наполегливо рекомендуємо звернутись до Слобожанської селищної ради за адресою: селище Слобожанське вул. Василя Сухомлинського, 56-Б (каб. 203), або за телефоном (056) 719-91-52 для обліку податковим агентом та  отримання роз’яснення щодо справляння туристичного збору на території нашої громади.

Дивитися всі новини
Cайт
працює в
тестовому режимі,
зауваження направляйте
на пошту info@bissoft.org