Новини

У Слобожанському відбулося освячення верби

29.04.2024 13:42
129 Новини

28 квітня, на Вербну неділю, у центрі селища Слобожанське відбулося освячення верби. Тут, біля фонтану, протоієрей Сергій Крамаренко, настоятель парафії Святої Великомучениці Варвари, провів святковий молебень. 

Вербна неділя – одне з найбільш значущих свят у православному та католицькому календарі. Щороку ця дата змінюється, залежно від дня святкування Великодня. І відзначається у шосту неділю Великого посту. А назва свята Вербна неділя походить від звичаю освячувати в цей день у церкві гілки верби.

Колись господарі, повертаючись з церкви з освяченою вербою, не заходили прямо до хати. А одразу садили гілки у саду чи на полі, «щоб росла на славу Богові, а нам, людям, на користь».

Решту гілок несли додому та ставили у покуті під святими образами. Зустрівши вдома того, хто не встиг прокинутись на ранкову службу, «били» його вербовими гілками, застерігаючи:

Не я б’ю - верба б’є,
За тиждень Великдень,
Недалечко червоне яєчко!

Верба уособлює пробудження природи після зимового сну і відродження нового життя. Як відомо, благодатне свято віщує Великдень, який цьогоріч відзначатимемо вже наступної неділі – 5 квітня.

Освячення великодніх кошиків також буде проходити в Слобожанському. Запрошуємо всіх бажаючих 5 травня з 9:00 до 11:00 в центр селища (біля надпису «Я ?? Слобожанське»).
 

Дивитися всі новини
Cайт
працює в
тестовому режимі,
зауваження направляйте
на пошту info@bissoft.org