Новини

Опіка та піклування над дорослими особами

26.04.2024 09:34
167 Новини

Управління соціального захистку населення Слобожанської селищної ради роз’яснює про особливості встановлення опіки та піклування над повнолітніми особами, які за станом здоров’я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов’язки.

Опіка та піклування встановлюється з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів повнолітніх осіб, які за станом здоров’я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов’язки.

Оформити опіку та піклування над повнолітніми особами можна лише у разі, якщо суд визнав її недієздатною. При цьому, опіка встановлюється над фізичними особами, які судом визнані недієздатними, а піклування встановлюється над фізичними особами, цивільна дієздатність яких обмежена.

Опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою згодою. Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов'язки опікуна чи піклувальника.

Опіка встановлюється виключно судом в порядку окремого провадження. Тобто, особам, які бажають встановити опіку або піклування над повнолітньою особою першочергово необхідно звернутися до суду за місцем проживання фізичної особи, яка потребує опіки чи піклування, або за місцем проживання опікуна чи піклувальника. Суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням відповідного органу опіки (кандидатура опікуна розглядається на опікунській раді) призначає їй піклувальника чи опікуна.

Строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Отримати більш детальну інформацію з питань встановлення опіки над повнолітніми особами можна в управлінні соціального захисту населення Слобожанської селищної ради за адресою селище Слобожанське, вул. Василя Сухомлинського, буд. 54Б, каб.215, тел. (056) 719 91 85.

 

Дивитися всі новини
Cайт
працює в
тестовому режимі,
зауваження направляйте
на пошту info@bissoft.org