Освіта

Участь у проєкті «ТИТАНИ. UA»

25.04.2024 11:58
172 Освіта

Днями вчителька української мови та літератури  Степнянського ліцею Юлія Бєлікова провела урок-конференцію з учнями 11 класу «Літературна реакція на війну: аналіз творчості письменників та поетів під час війни і їхнього впливу на суспільну свідомість та колективну пам’ять».  Науково-дослідницьку роботу написав здобувач освіти 11 класу Богдан Губа під керівництвом Юлії Бєлікової. До уваги слухачів представлено бачення ситуації «Мова – теж зброя».

Актуальність теми дослідження пояснюється інтересом учнів до вивчення літературної скарбниці у контексті війни, адже сучасна творчість цікава учням багатством світовідчуття, могутньою силою духу.

«Письменники та поети на війні висвітлюють воєнний досвід у своїх поезіях, прозових творах, культурних проєктах та ініціативах. Це їхня боротьба на культурному фронті для того, аби показати світові терор, який чинить Росія. Мусимо тримати фокус, щоб світ не забув про війну. Автори мають можливість показати справжнє обличчя війни: тирана Путіна, героїчних бійців ЗСУ, полонених з Азовсталі, людей, що пережили окупацію та виїхали з рідної землі. Вони можуть зруйнувати міф про другу армію світу, показавши, що насправді це мародери та вбивці. Зло має бути покаране.

Ідентичність прошиває українців однією ниткою. Теми війни – це теми життя та смерті, вони ще будуть довго у літературі. Війна і література взаємопов’язані. Кожен вірш та прозовий твір наближає нас до перемоги. Поезія дає розуміння читачам про можливість змін у їхніх руках. Закликає єднатися та йти до однієї мети заради майбутнього України. Разом українці здолають будь-якого ворога», – це витяг з роботи Богдана.

Він красномовно підкреслює: кожен, хто зацікавиться сучасними українськими авторами та їхніми творами, зможе знайти  відповіді на свої особисті питання стосовно війни в Україні, знайти сили жити далі, боротися і перемагати. Сповнитися гордістю за наш народ, наші Збройні Сили.

Дивитися всі новини
Cайт
працює в
тестовому режимі,
зауваження направляйте
на пошту info@bissoft.org