Новини

11 ЦІКАВИХ ФАКТІВ ПРО РОБОТУ ПОЖЕЖНИКІВ

17.04.2024 13:34
234 Новини

1. Перша пожежна команда

Вважається, що вперше люди сформували бригади для гасіння пожеж в Англії, і це була ініціатива страхових компаній, які хотіли зменшити втрати при катастрофах. Точно невідомо, але імовірно перші пожежники з 'явилися в 1722 році.

2. Жінки нарівні з чоловіками

Склався стереотип, що важку роботу можуть виконувати тільки чоловіки. Але насправді першою жінкою пожежницею стала Моллі Вільямс, яка вийшла на службу на початку XIX століття. Через деякий час виникли окремі бригади, до яких входять виключно представниці прекрасної статі.

3. Чому пожежне відро конусної форми?

Сьогодні пожежні команди наділені сучасними технологіями, які зробили гасіння вогню більш ефективним. Раніше цього не було, і люди використовували відра конусоподібної форми. Вони мали дві важливі переваги: на виготовлення такого інвентарю йшло мало матеріалу, а при використанні з нього виливалося не так багато води, тому пожежа гасилася швидше.

4. Унікальна форма

Для виготовлення костюма пожежника використовується спеціальна тканина, яка здатна витримувати температуру до 1200 ° С. Вона захищає від впливу концентрованих кислот і лугів. Завдяки цим властивостям пожежники можуть рятувати людей з палаючих будинків.

5. Важке спорядження

Робота у пожежників не тільки небезпечна, але і важка. В прямому сенсі цього слова: їм доводиться носити на собі від 5 до 30 кг. Все залежить від того, з чого зроблений костюм, і що включено в екіпіровку.

6. Час, щоб дістатися до пожежі

Згідно зі спеціальним статутом, бригада пожежників має дістатися до місця загоряння в межах міста за 10 хв. Що стосується сільської місцевості, то час збільшується до 20 хв. Ці відрізки визначені тим, що за цей час вогонь набагато повільніше поширюється і загасити його буде простіше.

7. Відмова від бороди та вусів

Згідно з правилами, працівники пожежної команди не повинні мати пишну бороду і вуса, а ще відмовитися від пірсингу на обличчі. Така заборона пов'язана з тим, що під час роботи їм може знадобитися киснева маска, яка повинна щільно прилягати до обличчя. А рослинність і різні прикраси будуть цьому перешкоджати.

8. Не тільки пожежі гасять

Робота пожежних бригад більш об’ємна, ніж багато хто думає. Вони рятують людей у різних ситуаціях, наприклад, якщо ті застрягли в ліфті або опинилися під зруйнованим будинком. Пожежники мають різні навички, які застосовують з однією метою - зберегти людське життя. Крім цього, вони рятують тварин.

9. Пожежники - волонтери

У багатьох країнах є люди, які на добровільних засадах вступають в команди пожежної охорони. У більшості випадків вони організовуються там, де уряд немає можливості утримувати службу. Наприклад, у Чилі є більше десятка тисяч пожежників-волонтерів, які платять кожен місяць внески і проходять особливу підготовку. У деяких країнах пожежниками можуть стати тільки люди з вищою освітою.

10. Робота на дотик

У фільмах про роботу пожежників показують, як вони спритно пересуваються по палаючій будівлі і знаходять постраждалих або вихід. Але в реальному житті все навпаки. У палаючому будинку через дим зовсім нічого не видно, а через гучний тріск полум 'я нічого не чути, навіть людей, які кричать. У таких ситуаціях в жодному разі не можна знімати маску, інакше пожежник може задихнутися. Тому пересуваються рятувальники в палаючих приміщеннях практично на дотик.

11. Чотирилапі помічники

Ще з часів, коли пожежники працювали на конях, в бригаду входили собаки. Це обов 'язково були далматинці. Ця порода відрізняється безстрашністю, і вона легко піддається навчанню. Далматинці жили разом з кіньми, оскільки вважалося, що для хорошої роботи тварини потребують спілкування. Собаки цієї породи стали навіть символом пожежників. Але сьогодні на службу залучають і інші породи наших чотирилапих друзів.

Дивитися всі новини
Cайт
працює в
тестовому режимі,
зауваження направляйте
на пошту info@bissoft.org