Новини

Управління соціального захисту населення Слобожанської селищної ради роз’яснює що таке СНПК та як себе уберегти, захистити та допомогти за потреби.

27.03.2024 15:01
182 Новини

Сексуальне насильство, пов'язане з конфліктом (СНПК) - це будь-які дії сексуального характеру, що вчинені окупантами або колаборантами щодо мирного населення, незалежно від віку чи статі, а також до військовополонених – чоловіків та жінок.

Для багатьох воно ототожнюється тільки зі зґвалтуванням. Проте СНПК – це значно ширше і має наступні прояви: зґвалтування. сексуальне рабство, примусова проституція, примусова вагітність, примусовий аборт, примусове роздягання, імітація статевого акту, примусове спостереження сексуального насильства, повна чи часткова кастрація, пропускання струму через геніталії. Цей, на жаль, невичерпний список дає змогу зрозуміти, яке широке коло проявів має цей ганебний злочин.

СНПК – зброя війни, бо намагається таким нелюдським способом принизити і скорити, контролювати і жахати. Сексуальне насильство в умовах війни - це порушення як міжнародного гуманітарного права, так і брутальне порушення прав людини, злочин, який підпадає під юрисдикцію міжнародного кримінального суду та не має строку давності. Обов’язково необхідно намагатися задокументувати такі злочини.

Людина може заявити про СНПК, коли буде готова, навіть через кілька років.

Якщо ви або ваші рідні, знайомі зазнали злочинних дій сексуального характеру або вам відомо про такі випадки - НЕ МОВЧІТЬ.

Якщо ви готові розповісти про те, що відбулося, ваші свідчення допоможуть встановити справедливість, покарати кривдників, попередити наступні злочини та убезпечити інших потерпілих і постраждалих, звернувшись до відповідних органів:

Національна поліція України – 102;

Урядова лінія з питань протидії торгівлі людьми та домашньому насильству - 15-47;

Гаряча лінія Уповноваженого з прав людини - (044) 253 75 89;

КЗ Центр надання соціальних послуг ССР – (056) 719 91 53;

Управління соціального захисту населення – (056) 719 91 85

Мобільна бригада соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі – 056 719 91 53

Поліцейський офіцер Слобожанської громади - +38(099) 755 25 30

Поліцейський офіцер Слобожанської громади - +38(097) 169 62 54

Поліцейський офіцер Слобожанської громади - +38(067) 764 71 72

Дивитися всі новини
Cайт
працює в
тестовому режимі,
зауваження направляйте
на пошту info@bissoft.org