Новини

Податковий борг. Як перевірити його наявність?

26.03.2024 09:02
428 Новини

Відповідальність громадян перед суспільством полягає в дотриманні законів й інших правових норм, свідомого виконання своїх обов’язків перед суспільством та державою.

Насамперед, це стосується виконання громадянами конституційного обов’язку щодо сплати податків і зборів, в порядку і розмірах, встановлених законом (ст. 67 Конституції України). Такий обов’язок передбачений Податковим та Земельним кодексами України (ст. 16.1.4 ПКУ; ст. 206 ЗКУ).

Принцип рівнозначності передбачає, що  громадяни мають однаковий для всіх обов’язок своєчасно сплачувати податки і збори, а отже нести спільну соціальну відповідальність, зокрема, за належне функціонування бюджетної сфери в громаді та реалізацію місцевих цільових програм, за допомогу ЗСУ та соціальну підтримку внутрішньо переміщених осіб та інших вразливих категорій осіб тощо.

Разом з тим, не всі громадяни в добровільному порядку сплачують місцеві податки і збори до бюджету Слобожанської громади. Так, відсоток тих, хто не сплатили свої податкові зобов’язання у 2023 році, складає 58%, або  4 951 осіб, тобто більша половина з тих, кому вони були нараховані.   

Згідно з офіційними даними ГУ ДПС у Дніпропетровській області протягом січня-лютого 2024 року кількість боржників зросла до 5 387 осіб. Вже на 01 березня 2024 року в категорії боржників перебуває 59 юридичних осіб та
5 328 фізичних осіб, у т.ч. фізичні особи-підприємці.

При цьому, податковий борг по місцевих податках і зборах складає 30,7 млн гривень, з них 20,6 млн грн. – це податковий борг підприємств, визнаних банкрутами. 

Найбільше боржників по земельному податку з фізичних осіб – 4 939 осіб, сума несплаченого ними податку склала майже 3,0 млн грн. По податку на нерухоме майно (житлову та нежитлову нерухомість) перед бюджетом громади заборгували 420 фізичних осіб на суму 2,3 млн гривень.

Хочемо застерегти юридичних та фізичних осіб, які мають на території Слобожанської громади нерухоме майно (земельні ділянки, житлову та нежитлову нерухомість), що законодавство України передбачає відповідальність за несвоєчасну сплату податків, а отже застосування фінансових санкцій – пені, штрафних санкцій та адміністративних штрафів. Тобто, одночасно із збільшенням суми боргу постійно накопичується пеня та штрафні санкції.

Та оскільки це призводить до додаткового фінансового навантаження наполегливо рекомендуємо жителям громади звіритися з податковим органом про стан розрахунку з бюджетом.

Нагадаємо, для отримання інформації про наявність або відсутність  податкового боргу, можна:

– скористатися приватною частиною Електронного кабінету, яка розміщена на офіційному вебпорталі ДПС за посиланням: https://cabinet.tax.gov.ua/login;

– скористатися мобільним застосунком «Моя податкова», який можна завантажити на телефон як на платформі Android, так і iOS;

– звернутися безпосередньо до підрозділів місцевого самоврядування та податкової служби:

  • відділ моніторингу місцевих податків і зборів виконкому селищної ради селище Слобожанське, вул. В.Сухомлинського, 56-Б, каб. 203;
  • Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП)

с-ще Слобожанське, вул. Будівельників, 18;

  • старостати населених пунктів:

Балівка, Партизанське, Степове, Олександрівка;

  • Центр обслуговування платників (ЦОП) Придніпровської ДПІ ГУ ДПС у Дніпропетровській області:

м. Дніпро, м. Дніпро, пров. Універсальний, 12, тел.: (056) 374-86-66;

Наполегливо рекомендуємо не допускати створення податкового боргу, а в разі його виникнення – терміново здійснити заходи для його погашення.

Так, в результаті спільних дій ГУ ДПС у Дніпропетровській області та органів місцевого самоврядування лише за перші два місяця поточного року
531 платників сплатили 676 тис грн. місцевих податків в рахунок погашення боргу. Ще 22 платникам за результатом звірки з податковим органом та проведеного ДПІ перерахунку податкового зобов’язання скасовано 145 тис грн заборгованості.

           Про податковий борг - на замітку.

Дякуємо сумлінним платникам податків за своєчасно сплачені податки!

Дивитися всі новини
Cайт
працює в
тестовому режимі,
зауваження направляйте
на пошту info@bissoft.org