Культура

У Слобожанській бібліотеці відбулася поетична зустріч «Поезія єднає серця»

21.03.2024 11:42
245 Культура

20 березня у Слобожанській бібліотеці відбулася поетична зустріч «Поезія єднає серця», присвячена Всесвітньому дню поезії. На заході були присутні представники відділу культури, туризму, молоді, спорту та інформаційної політики і керівництво КЗ «Слобожанський центр культурних послуг».

Всесвітній день поезії відзначається щороку 21 березня, в день весняного рівнодення. У відривному «Українському народному календарі» він уперше з'явився у 2004 році.

У поезії є своє народження:  цей день має свою історію. У 1999-му на 30-й сесії генеральної конференції ЮНЕСКО було вирішено відзначати Всесвітній день поезії 21 березня. Перший Всесвітній день поезії святкувався у Парижі, де знаходиться штаб-квартира ЮНЕСКО. Достеменно невідомо, хто вперше  почав складати вірші, проте вважають, що перші вірші – гімни були створені у 23 ст. до н. ери.

Серед найвідоміших представників української літератури – Леся Українка, Василь Симоненко, Олена Пчілка, Іван Франко, Тарас Шевченко. Сьогодні є багато нових сучасних поетів та поетес, які пишуть чудові поезії. Однією з найвідоміших літературних діячок є Ліна Костенко - символ української стійкості та віри. 19 березня Ліна Костенко відзначала свій 94-й день народження!  За роки своєї творчості вона стала лауреаткою Шевченківської премії, Премії Антоновичів, Ордену Почесного легіону. У 1967 році разом з Павлом Тичиною та Іваном Драчем номінована на Нобелівську премію з літератури.

На теперішній день українська поезія перебуває у розквіті сил та своїх можливостей, коли можна без утисків створювати майбутню квітку на безмежному полі українського писемного мистецтва. А найбільш відомі на сьогодні поети створюють шедеври сучасної поезії, які вражають не лише нас з вами, читачів, але й відомих критиків. Не тільки в Україні, але й за кордоном, що переконливо свідчить про високий рівень майстерності українського поетичного слова.

Під час поетичної зустрічі «Поезія єднає серця» лунали мелодійні пісні на слова відомих українських поетів та звучали поезії, що зачаровують серця. До уваги гостей свята поезії також було запропоновано цікаву вікторину «Її Величність Поезія».

Поезія - це той дзвінкий струмок,

Що витікає з надр душі твоєї,

Це мрії у тлумаченні думок,

Що з вірою вселяються в надію!

У весняному поетичному заході брали участь: учні та викладачі Мистецької школи: Софія Демченко, Марія Хоменко, Ольга Мазур, Злата Кравченко, Юлія Костелан, Аріна Ващенко, Оксана Маркіна, Дарина Кукленко, а також учениці Слобожанського ліцею Євгенія Єрошенко та Дар’я Зайченко.

…Кажуть, що поезія - це голос  істини, голос правди, який єднає серця. Той, хто чує його, здатний піднятися на вершини духу, згуртувати не лише націю, а й об’єднати людство. Організована бібліотекою і бібліотечно-інформаційним центром селища Слобожанське, поетична зустріч до Всесвітнього дня поезії надовго закарбується у серцях гостей свята неповторною ніжною мелодією весни.

Дивитися всі новини
Cайт
працює в
тестовому режимі,
зауваження направляйте
на пошту info@bissoft.org