Новини

Збереження ранньоквітучих об’єктів рослинного світу

04.03.2024 14:59
174 Новини

З метою збереження первоцвітів, посилення державного нагляду (контролю) в галузі збереження ранньоквітучих об’єктів рослинного світу, в тому числі що занесені до Червоної книги України та інших природоохоронних списків, у весняно-літній період 2024 року на території Слобожанської селищної територіальної громади будуть проводитись відповідні заходи.

У весни багато прикмет, одна з них – поява первоцвітів. З приходом теплих весняних днів у наших лісах з’являються тендітні первістки оновленої землі. Первоцвіти – безцінний дар природи, перша посмішка весни, прикраса лісів. Однак поступово наші ліси збіднюються на ці чудові створіння природи, і на сьогодні вже більша частина первоцвітів належить до категорії рідкісних і зникаючих рослин та занесені до Червоної книги: всі види сон-трави, тюльпан дібровний, шафран сітчастий, первоцвіт дрібний, проліска сибірська, горицвіт весняний та інші.

Прогулянка до лісу ранньої весни – просто спокуса. Але не поспішайте рвати це чудо – первоцвіт! Збирання первоцвітів не дає рослинам можливості утворити насіння, пошкоджуються сусідні квіти, ламаються стебла і бруньки. Ми знищуємо ці квіти, якщо збираємо і продаємо, та допомагаємо знищувати, якщо купуємо. Кожен покупець букетику стимулює браконьєрів знищувати квіти і в наступному році.

Ці рослини підлягають суворій охороні. Продаж первоцвітів (як і купівля) несе в собі порушення Законів України «Про охорону навколишнього середовища», «Про Червону книгу України» та «Про рослинний світ».

Слобожанська селищна рада закликає всіх небайдужих громадян не залишати без уваги жодного факту торгівлі рідкісними видами рослин, а також відмовитись від збирання та придбання рослин занесених до Червоної книги України. Не стимулюйте недобросовісних осіб, які протиправно реалізовують червонокнижні первоцвіти. Цим ви збережете природне надбання країни для майбутніх поколінь.

Давайте охороняти навколишнє природне середовище разом!

Дивитися всі новини
Cайт
працює в
тестовому режимі,
зауваження направляйте
на пошту info@bissoft.org