Культура

У бібліотеці Слобожанського відбувся захід до Міжнародного дня рідної мови

21.02.2024 18:24
292 Культура

21 лютого у бібліотеці селища Слобожанське відбувся святковий літературно-мистецький захід, присвячений Міжнародному дню рідної мови. На святі рідної мови були присутні представники відділу культури, туризму, молоді, спорту та інформаційної політики та керівництво КЗ «СЦКП» Слобожанської селищної ради, жителі громади.

«Українська мова рідна у серці єдина…Розквітає разом з нею наша Україна!» – саме таку поетичну назву мав захід. У чому ж полягає унікальність цього свята? Воно є і спільним, і водночас вузько родинним для людей, яких в єдиний народ об'єднала історична доля.

Стисло – про історію свята. 21 лютого 1952 року в Бангладеші влада жорстоко придушила демонстрацію протесту протиурядової заборони на використання бенгальської мови. Відтоді в Бангладеші цей день став днем полеглих за рідну мову. У 1999 році ЮНЕСКО ухвалив рішення відзначати Міжнародний день рідної мови, а з 21 лютого 2000 року цей день відзначають і в Україні.

З нагоди святкування Дня рідної мови у читальній залі було оформлено цікаву тематичну виставку-інсталяцію. У святковому заході творчо поєдналися вокал, милозвучні поетичні рядки, цікаві історії та факти з життя українських слів та фразеологізмів.

На гостей свята рідної мови чекали також музичні подарунки від вихованців КЗ «Мистецька школа» Слобожанської селищної ради: виконавиця Аріна Ващенко з піснею «Чисте небо» (клас викладачки Оксани Маркіної, концертмейстер Аркадій Петров), виконавці Марк і Мирослава Ромашкіни з піснею «Веселкова» (клас викладачки Юлії Костелан), виконавиця Софія Мельничук «Летіла зозуля» (викладачки Анастасія Сотуленко, Оксана Маркіна, концертмейстер Ярослав Новицький), Кіра Місюренко: пісня «Наша мова» (клас викладачки Тетяни Пермякової), Марина Тільна та Єлизавета Семочко: «Рідна мова» (викладачка Юлія Костелан), Катерина Журавель: «Я україночка» (клас викладачки Тетяни Пермякової).

Відвідувачі заходу взяли участь у мовно-літературній вікторині «Кращої, ніж рідна, мови не буває» та мали змогу доєднатися до огляду літератури «Мови рідної скарби».

У другій частині літературно-мистецького заходу усім охочим запропонували взяти участь у майстер-класі з виготовлення традиційних народних оберегів – ляльок-мотанок та поринути у неповторну атмосферу декоративно-ужиткового мистецтва України.

Дивитися всі новини
Cайт
працює в
тестовому режимі,
зауваження направляйте
на пошту info@bissoft.org