Новини

В Слобожанській територіальній громаді буде створено робочу групу щодо спільного відпрацювання питань повноти надходжень місцевих податків і зборів до бюджету

16.02.2024 08:00
247 Новини

У середу, 14 лютого 2024 року, селищний голова Іван Камінський провів робочу нараду з питання створення робочої групи щодо спільного відпрацювання питань повноти надходжень місцевих податків і зборів до бюджету Слобожанської громади. На нараді були присутні заступник селищного голови Світлана Вусик, начальники структурних підрозділів виконавчих органів селищної ради, старости громади.

Значну увагу селищний голова зосередив на важливості поповнення бюджету громади за рахунок місцевих податків і зборів, оскільки саме ці податки є основою фінансової незалежності місцевого самоврядування.

Іван Камінський зазначив: «Місцеві податки і збори є надійною фінансовою базою для належного виконання повноважень відповідно до чинного законодавства. Зокрема, податковим законодавством передбачено, що місцева рада своїм рішенням встановлює ставки майнових податків та єдиного податку для платників І та ІІ груп, а отже зацікавлені у 100-відсотковій сплаті».

На результатах моніторингу місцевих податків і зборів, проведеного за даними ГУ ДПС у Дніпропетровській області, зупинилася заступник селищного голови Світлана Вусик.

«Як бачимо, у 2023 році спостерігається зменшення надходжень земельного податку з фізичних осіб  порівняно з попередніми роками, а на початок 2024 року суми податкового боргу рахуються у половини платників земельного податку. На 1 січня 2024 року є боржники зі сплати орендної плати за землю (взагалі недопустимий факт, адже цей платіж передбачений відповідним договором оренди земельної ділянки!), податку на нерухоме майно та єдиного податку від підприємницької діяльності», - повідомила Світлана Вусик.

Робоча група щодо спільного відпрацювання питань повноти надходжень місцевих податків і зборів до бюджету Слобожанської ТГ має стати постійно діючим консультативно-дорадчим органом селищної ради. До робочої групи увійдуть також працівники податкового органу.

Тож, найближчим часом у тісній співпраці з працівниками ГУ у Дніпропетровській області будуть відпрацьовуватися питання повноти нарахування та сплати місцевих податків і зборів, у тому числі в рахунок погашення податкового боргу, впроваджуватися заходи з претензійно-позовної роботи в частині погашення боргів, в першу чергу, з орендної плати за землю.

Також учасники наради обговорили пріоритетні напрямки роботи та погодили персональний склад робочої групи. Відтепер, всі проблемні питання оподаткування місцевих податків і зборів будуть обговорюватись спільно в рамках створення даної робочої групи.

Дивитися всі новини
Cайт
працює в
тестовому режимі,
зауваження направляйте
на пошту info@bissoft.org