Новини

Здійснення догляду на професійній основі

15.02.2024 11:03
421 Новини

Постановою Кабінету Міністрів України №1040 від 06.10.2021 затверджено Порядок подання та оформлення документів, призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі.

Розмір компенсації складає 70% мінімальної заробітної плати в погодинному розмірі та може виплачуватися не більше ніж за 360 годин на місяць. При збільшенні розміру мінімальної заробітної плати підвищення суми виплат відбувається автоматично.

Компенсацію можуть отримати люди, які доглядають за такими категоріями осіб:

- громадянами похилого віку;

- особами з інвалідністю;

- невиліковно хворими, а також хворими, що потребують тривалого лікування;

- дітьми з інвалідністю;

- дітьми, яким не встановлено інвалідність, але які є хворими на тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, дітьми, які отримали тяжку травму, потребують трансплантації органа, потребують паліативної допомоги та ін.

Компенсація не призначається:

1) фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на професійній основі, якщо особи яких доглядають: отримують соціальні послуги догляду вдома, паліативного догляду, стаціонарного догляду від надавача комунального чи недержавного сектору; отримують виплати на догляд відповідно до Законів України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”, “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю” (крім осіб з інвалідністю з дитинства І групи);

2) фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на професійній основі і отримують допомогу на догляд відповідно до Закону України “Про психіатричну допомогу”;

3) фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на професійній основі і отримують компенсацію за надання соціальних послуг з догляду на непрофесійній основі відповідно до Закону України “Про соціальні послуги”.

Громадяни, які надають послуги з догляду на професійній основі, мають бути непрацюючими, не займатися підприємницькою або незалежною професійною діяльністю та пройти підготовку чи перепідготовку для надання соціальної послуги з догляду.

Для здійснення догляду на професійній основі необхідна відповідна освіта, якщо ж не має медичної освіти, для отримання такої компенсації особі необхідно пройти професійне навчання основам догляду, визначених Постановою КМУ №430 від 01.06.2020 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/430-2020-%D0%BF#Text).

Згідно з Бюджетним кодексом України виплата компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги громадянам похилого віку, особам з інвалідністю, дітям з інвалідністю, хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують сторонньої допомоги, здійснюється за рахунок коштів місцевих бюджетів.

З питання призначення компенсаційної виплати по догляду на професійній основі необхідно звертатися до відділу соціального захисту населення Слобожанської селищної ради (вул. Василя Сухомлинського,54-Б).

Дивитися всі новини
Cайт
працює в
тестовому режимі,
зауваження направляйте
на пошту info@bissoft.org