Все про податки

Сплата податків – конституційний обов’язок

09.02.2024 10:09
447 Все про податки

В умовах воєнного стану надзвичайно важливим є своєчасне, повне та належне наповнення бюджету громади для забезпечення ефективного функціонування бюджетної сфери, допомоги ЗСУ, внутрішньо переміщеним особам, реалізації життєво необхідних потреб всіх категорій мешканців Слобожанської селищної територіальної громади.

Проте, за даними ГУ ДПС у Дніпропетровській області на початок цього року 85 суб’єктів господарювання – юридичних осіб та 5 144 фізичних осіб (у т.ч. ФОП) мають заборгованість зі сплати податків та зборів перед бюджетом Слобожанської селищної територіальної громади. При цьому, сума податкового боргу до бюджету громади перевищила 31,4 млн гривень. (у т.ч. заборгованість підприємств по яких розпочато процедуру банкрутства). 

Значні суми боргу саме по майнових податках. Так, на 1 січня 2024 року
33 юридичних осіб мають заборгованість по:  

  • земельному податок у сумі  0,3 млн грн. (11 СГ);
  • орендній платі за землю – 22,1 млн грн. (19 СГ);
  • податку на нерухоме майно – 0,1 млн грн. (7 СГ).

В свою чергу, 4 911 фізичних осіб (у т.ч. ФОП) також своєчасно не виконують обов’язок щодо сплати майнових податків та на початок року мають податкову заборгованість перед бюджетом громади по:

  • земельному податку у сумі 2,6 млн грн. (4 633 осіб);
  • орендній платі за землю – 0,9 млн грн. (24 осіб);
  • податку на нерухоме майно – 1,9 млн грн. (327 осіб).

 

НАГАДУВАННЯ!

Земельний кодекс України передбачає, що використання землі в Україні є платним (ст. 206 Земельного кодексу України).

Податковий кодекс України визначає земельний податок як обов’язковий платіж, що справляється з власників земельних ділянок та земельних часток (паїв), а також постійних землекористувачів

(ст. 14.1.72 ПКУ).

Власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою (п. 287.1. ст. 287 Податкового кодексу України).

Водночас, систематична несплата земельного податку або орендної плати є підставою для припинення права користування земельною ділянкою (ст. 141 Земельного кодексу України).

З метою недопущення виникнення та подальшого накопичення податкового боргу, рекомендуємо платникам податків (як юридичним, так і фізичним особам), регулярно проводити звірку розрахунків з бюджетом у будь який зручний спосіб:

  • спосіб 1. Через «Електронний кабінет платника податків» у розділі «Стан розрахунків з бюджетом» (cabinet.tax.gov.ua);
  • спосіб 2. Через мобільний додаток від ДПС України «Моя податкова»

Більш детально про мобільний додаток «Моя податкова» за посиланням:

https://cabinet.tax.gov.ua/news/06683C27F535043AE0630A214220E202

  • спосіб 3. Звірка розрахунків з бюджетом безпосередньо в Центрі обслуговування платників Придніпровської ДПІ ГУ ДПС у Дніпропетровській області (та/або консультації про способи погашення та умови відстрочення, у тому числі під час дії воєнного стану), за адресами:
  • м. Дніпро, м. Дніпро, пров. Універсальний, 12, тел.: (056) 374-86-66;
  • м. Дніпро, м. Дніпро, проспект Слобожанський, 95-а, тел.: (056) 374-31-63.

Закликаємо платників самостійно стежити за станом розрахунків з бюджетом та своєчасно сплачувати визначені суми податкових зобов'язань.

Реквізити рахунків для сплати податків розміщені:

  • на офіційному вебпорталі ГУ ДПС у Дніпропетровській області в розділі «Рахунки для сплати платежів» за посиланням: https://dp.tax.gov.ua/rahunki-dlya-splati-platejiv;
  • на офіційному сайті Слобожанської селищної ради в розділі «Підприємництво / Рахунки для сплати податків і зборів» https://slobozhanska-gromada.gov.ua;
  • в Центрі обслуговування платників податків Придніпровської ДПІ ГУ ДПС у Дніпропетровській області.

Шановні платники податків! Виконання вами конституційного обов’язку зі сплати податків (ст. 67 Конституції України) забезпечує не лише підтримку фінансової стабільності нашої громади та держави в цілому, а й сприяє посиленню її обороноздатності, наближаючи таку очікувану нами Перемогу України.

 Дякуємо сумлінним платникам податків за своєчасно сплачені податки!

Дивитися всі новини
Cайт
працює в
тестовому режимі,
зауваження направляйте
на пошту info@bissoft.org