Охорона здоров’я

Всесвітній день боротьби з раком

05.02.2024 08:26
216 Охорона здоров’я

Щорічно 4 лютого відмічається Всесвітній день боротьби з раком. Рак - це загальне позначення більш ніж 100 хвороб, які можуть вражати будь-яку частину організму. Однією з характерних ознак раку є швидке утворення аномальних клітин, які проростають межі своїх звичайних кордонів. Цей процес називається метастазування, що є основною причиною смерті від  раку.
           

Рак – це найчастіше трагедія, яку сьогодні можна уникнути! Ризик виникнення ракових захворювань є у всіх і з віком він збільшується. Особлива настороженість - це люди, чиї родичі мали онкологічні захворювання. Широкому поширенню захворюваності на рак сприяють  шкідливі звички; нездорове харчування; втрата контролю за масою тіла; стреси; несприятливе екологічне середовище. Але  треба  розуміти, що можна запобігти прогресу процесу на ранніх стадіях його виявлення. 
           

Починаючи з 40 років, не рідше одного разу на рік  слід обстежуватися у фахівців щодо загрози онкопатології. Жінка має відвідати та пройти комплексне обстеження у гінеколога, проктолога та мамолога, чоловік – відвідати уролога, зробити рентген легень, обстежити шлунок, товсту кишку та передміхурову залозу.
         

Ці заходи є частиною своєчасного підходу до виявлення онкологічних захворювань та передумови до успішного лікування недуги.  При багатьох видах раку існує високий шанс лікування у разі їх раннього виявлення та належного лікування.
             

Рак – це найчастіше трагедія, яку сьогодні можна уникнути! Ризик виникнення ракових захворювань є у всіх і з віком він збільшується.
           

І перша ознака раку — найпомітніша. Виникнення новоутворення. Це може бути невеликий вузлик або цятка, яка нещодавно з'явилася і швидко розвивається. Відразу ж звернутися до лікаря, пройти потрібне обстеження.  Але бувають такі захворювання, коли пухлини немає, наприклад рак крові. Однак, коли спостерігається слабкість, пітливість, нездужання, зниження апетиту, схуднення необхідно обов'язково пройти обстеження. При онкології в організмі виробляються отруйні речовини, які не виводяться, а накопичуються. Продукти обміну онкологічних клітин зумовлюють різні захворювання та отруюють організм. Тому людина починає худнути, слабшати. Якщо за півроку спостерігається зниження ваги на 6-10 кг, це вже патологія, яка потребує обстеження.
           

Друга ознака – патологічні виділення: вони можуть бути болючими, гнійними чи кривавими. 
           

Третя – відчуття стороннього тіла в організмі: коли постійно здається, що кишечник чи шлунок переповнені, і навіть після спорожнення немає відчуття заспокоєння.
           

Четверта ознака - це порушення функції будь-якого органу. Наприклад, при раку кишечника виникають запори, непрохідність, іноді пронос.
         

 На жаль, за цими ознаками не завжди можна виявити рак на ранній стадії. І чим старшою стає людина, тим більше обсяг обстеження їй потрібно проходити.
         

Вважається, що профілактичний огляд потрібний не менше одного разу на рік. Якщо є біль, неприємні відчуття, скарги – кількість обстежень зростає. Особливо потрібно бути обережним, якщо у вашій сім'ї вже були випадки онкологічних захворювань. Фахівці рекомендують регулярно проходити так зване скринінгове обстеження – швидку та досить просту діагностику онкологічних захворювань. Наприклад, мамографія (дослідження молочної залози) жінкам потрібно робити, починаючи з 35 років. А чоловікам із того ж віку слід регулярно перевіряти стан передміхурової залози.
         

 На жаль, повністю запобігти ризику виникнення онкологічного захворювання неможливо, але можна максимально знизити ризик його виникнення. Відмовтеся від шкідливих звичок, правильно харчуйтеся, більше рухайтеся, позитивно сприймати життя, не забувайте про своєчасні візити до лікаря — і в раку не залишиться шансів.

Дивитися всі новини
Cайт
працює в
тестовому режимі,
зауваження направляйте
на пошту info@bissoft.org