Культура

У Слобожанській бібліотеці відбулася мистецька година «Неосяжний світ Марії Примаченко»

29.01.2024 13:08
179 Культура

Днями у Слобожанській бібліотеці відбувся захід до 115-ої річниці від дня народження  української народної художниці Марії Примаченко (1909 – 1997, 88 років). Запрошені на мистецьку годину «Неосяжний світ Марії Примаченко» ознайомилися з біографією і творчістю мисткині, тематичною книжковою виставкою, відеопрезентацією репродукцій, а також переглянути мультфільм, створений на основі картин М. Примаченко, – «Свято».

Марія Примаченко – українська народна художниця, що працювала в жанрі «наївного мистецтва», лауреатка Національної премії України ім. Т. Г. Шевченка, заслужена діячка мистецтв, народна художниця України. Творчість М. Примаченко – це взірець композиційної гармонії, неповторної, тільки їй притаманної сонячно-яскравої палітри кольорів, вражаючої фантазії і невичерпної народної мудрості. Її ім’я безперечно може стати поруч із уславленими художниками минулого століття – Пікассо, Матіссом, Піросманішвілі.

У 2022 році у світі стався справжній бум на творчість української художниці Марії Примаченко. У травні 2022-го роботи мисткині стали частиною головної програми Венеційської бієнале, про її творчість написали головні медіа світу – від The Guardian до The Times. В Україні кошти від продажу роботи Марії Примаченко, яку здійснив Фонд Притули, принесли півмільйона доларів для ЗСУ. Але, на жаль, сприяли цій хвилі зацікавленості трагічні обставини: повномасштабна війна в Україні і знищення російськими окупантами музею в Іванкові, де зберігалася частина спадщини художниці (роботи вдалося врятувати).

Талант художниці визнаний у світі. Але сама Марія Овксентіївна прожила з родиною все своє життя – 88 років – у тихому поліському селі Болотня.  

Любила зоряне небо і населяла його своїми крилатими істотами: горбокониками, русалками, птахами. Навіть на Місяці садила городи, плекаючи свої чарівні мрії: «На місяці, на вершечку, там посіяв Роман гречку, а сонечко осміхається гостям, собі сподівається. Буду гріти і пекти, гостям до мене не дійти».

Зірка № 14624, яка розташована між Марсом та Юпітером, отримала ім’я «Марія Приймаченко». Світлоносною Жар-птицею злетіла українська мисткиня у зоряне небо на своєму крилатому горбоконику. І залишилась там назавжди.

Дивитися всі новини
Cайт
працює в
тестовому режимі,
зауваження направляйте
на пошту info@bissoft.org