Культура

У Балівці відзначили 100-річчя від дня народження Сергія Параджанова

10.01.2024 11:16
273 Культура

У вівторок, 9 січня, рівно 100 років тому народилась ярка та творча людина, кінорежисер, сценарист, художник та дисидент Сергій Параджанов. До цієї дати у селі Балівка Слобожанської територіальної громади представники місцевої бібліотеки та філії молодіжного центру «Смарт» провели вечір-присвяту під назвою «Злет, трагедія, вічність».

Під час зустрічі жителі Балівки обговорили життя та творчість легендарного Сергія Параджанова, а також ознайомились з його екранізацією твору «Тіні забутих предків». Ця людина вважається одним з найвидатніших кінорежисерів XX століття.

Цікаві факти про Сергія Параджанова:

  • Був родом з Тбілісі, але вважав себе українцем. Він народився в родині вірменина і грузинки, але мати виховувала його в українській культурі.
  • Був одним із засновників Київської кіностудії художніх фільмів імені О. Довженка.
  • Параджанов був поліглотом. Він вільно говорив вірменською, грузинською, українською, французькою та англійською мовами.
  • Був талановитим художником і музикантом. Він писав картини, малював ілюстрації до книг, а також складав музику до своїх фільмів.
  • Параджанов був одним із найоригінальніших кінематографістів свого часу. Його фільми відрізнялися своєрідним художнім стилем, який поєднував елементи поетичного кіно, фольклору та візуального мистецтва.
  • Фільм Параджанова «Тіні забутих предків» (1964) був визнаний одним із найкращих фільмів світового кінематографу. Він отримав численні міжнародні нагороди, включаючи приз за найкращий фільм на Канському кінофестивалі.
  • Сергій Параджанов був удостоєний багатьох міжнародних нагород, включаючи премію ЮНЕСКО «За творчий внесок у розвиток світової культури» (1990).
Дивитися всі новини
Cайт
працює в
тестовому режимі,
зауваження направляйте
на пошту info@bissoft.org