Новини

Зміни до порядку Державних виплат для ВПО

12.12.2023 10:35
413 Новини

Слобожанська селищна рада нагадує про зміни до правил виплат для внутрішньо переміщених осіб, які отримують допомогу зараз та проживають в Україні. Так, починаючи з лютого 2024 року більшість ВПО втратять виплати від держави, а право на отримання допомоги залишиться лише у певних категорій.

Виплати внутрішньо переміщеним особам, які отримували допомогу до 1 серпня 2023 року, Уряд продовжив лише на 6 місяців – до кінця січня 2024 року і продовження виплат таким особам не передбачено. Ті, кому з 1 серпня 2023 року автоматично було продовжено виплати, востаннє отримають їх у січні 2024 року.

Кому скасують виплати:

  • усі, хто зареєструвався як ВПО до 1 серпня, отримуватимуть виплати лише до 1 лютого 2024 року.
  • ВПО, які подали заяви на виплату й оформили статус після 1 серпня — отримуватимуть допомогу ще пів року. Далі, в залежності від майнового стану, буде вирішено щодо перепризначення ще на піврічний термін.

Кому виплати ВПО у 2024 році продовжать автоматично:

Зареєстрованим після 1 серпня 2023 року, щомісячну допомогу подовжать на пів року якщо:

  • середньомісячний сукупний дохід на одного отримувача не перевищує 8372 гривень;
  • ВПО має рідних працездатного віку, які доглядають за дітьми віком до 6 років (включно) або тяжко хворими дітьми, особами з інвалідністю I чи II груп; виховує трьох і більше дітей віком до 18 років; доглядає за особами, які досягли 80-річного віку;
  • студентам, які навчаються за денною або дуальною формою, не зареєстровані чи не проживають у гуртожитку;
  • протягом перших 6 місяців отримання виплат ВПО працевлаштувався, розпочав діяльність як ФОП або отримав грант на бізнес/ваучер на навчання тощо і його середньомісячний дохід не перевищує 6279 гривень;
  • уповноважена особа/отримувач, які втратили працездатність, в тому числі досягли пенсійного віку, та отримують пенсію, розмір якої не перевищує трьох розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, на 1 січня року, в якому призначається допомога;
  • неповнолітнім та малолітнім дітям, які прибули без супроводу законного представника.

До відома, з метою підвищення підтримки найбільш уразливих категорій громадян Мінсоцполітики спільно з Мінреінтеграції та Мінфіном розроблено проект постанови, який пропонує продовжити виплати для внутрішньо переміщених осіб пенсійного віку та тих ВПО, які не мають можливості працевлаштуватись через об’єктивні обставини, одночасно поєднуючи це з наданням важливих соціальних послуг, а  також стимулюючи працездатних членів таких родин шукати роботу, звертатись по грантові програми для започаткування власної справи, проходити перенавчання тощо. Таким чином, механізм виплат буде поєднано з іншими механізмами підтримки родин, аби допомогти їм знову стати на ноги після переміщення та інтегруватись в нові громади. У разі внесення змін  до законодавства, буде повідомлено додатково.

Детальні роз’яснення внутрішньо переміщені особи можуть отримати звернувшись особисто до відділу соціального захисту населення Слобожанської селищної ради (смт Слобожанське, вул. Василя Сухомлинського, 54-Б, ІІ поверх, каб. № 202) або зателефонувавши за номером (056) 719-91-85.

Дивитися всі новини
Cайт
працює в
тестовому режимі,
зауваження направляйте
на пошту info@bissoft.org