Новини

Результати всеукраїнського проєкту «Вистоїмо разом!»

15.10.2024 12:00
44 Новини

14 жовтня управління соціального захисту населення Слобожанської селищної ради взяли участь у засіданні круглого столу, присвяченого проэкту «Внесок «Вистоїмо разом!».  Основною метою стало обговорення теми розбудови системи реагування та надання допомоги постраждалим від сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом на національному та регіональному рівнях.

Сексуальне насильство, пов’язане з конфліктом (СНПК), є одним із найжорстокіших і найболючіших злочинів, що залишає глибокі рани на тілі та душі постраждалих. Це явище не лише порушує права людини, але й має серйозні наслідки для суспільства в цілому. СНПК часто використовується як інструмент терору та залякування, щоб зламати дух супротивника, принизити та деморалізувати населення. Воно руйнує сім’ї, громади та суспільство в цілому. Постраждалі часто стикаються з осудом і стигматизацією, що ускладнює їхнє повернення до нормального життя. Крім того, такі злочини можуть спричинити розповсюдження інфекційних захворювань, небажану вагітність та інші медичні проблеми.

Зустріч відбулася у змішаному форматі. Офлайн долучилися ключові стейкхолдери ініціативи, представники керівництва Дніпропетровської, Донецької, Луганської областей, загалом понад 30 громад з різних регіонів. Решта учасників від місцевого самоврядування доєдналися онлайн, як і національні експерти, представники команди проєкту, члени регіональних Коаліцій 1325 «Жінки. Мир. Безпека».

Проєкт втілювали у 14 пілотних регіонах, зокрема й на Дніпропетровщині, за основними трьома напрямками: навчальний – розробка курсів для суддів, тренерок з пілотних областей проєкту; законодавчий – участь у розробці відповідної нормативно-правової бази; локалізація – створення ефективної системи реагування на випадки сексуального насильства, пов’язаного з війною.

«Цей проєкт для нас вкрай важливий. Адже він допомагає реалізовувати цілісну державну політику реагування на проблему сексуального насильства. Маємо пам’ятати, що це воєнний злочин, який росіяни вчиняють проти українських громадян. І він не має строку давності», –підкреслила Катерина Левченко. Вона додала, що вина за такі злочини не лише на безпосередніх виконавцях, а ще – на вищому військовому керівництві країни-агресор.

За час впровадження ініціативи «Вистоїмо разом!» відбулося п’ять візитів українських фахівців для вивчення міжнародного досвіду до Швейцарії, Хорватії, Боснії і Герцеговини, Нідерландів. Також проведено тематичну комунікаційну кампанію, що включала 25 інтерв’ю з провідними міжнародними та національними експертами. На їх основі надрукували книгу «Україна не мовчить». Були організовані вебінари, тренінги, онлайн-курси для підготовки фахівців, які працюють з постраждалими.

Завершуючи зустріч, всі учасники підтвердили вагомість подальшого розвитку та вдосконалення системи підтримки постраждалих від сексуального насильства, пов’язаного з війною. Важливо продовжувати об’єднувати зусилля на всіх рівнях – від місцевого до національного для забезпечення ефективної допомоги та захисту постраждалих, а також притягнення винних до відповідальності. Ця програма є яскравим прикладом того, як спільними зусиллями можна змінювати ситуацію на краще, будуючи більш справедливе та безпечне суспільство для кожного з нас.

Проєкт «Вистоїмо разом!» реалізовували Українським Жіночим Фондом з ГО «Ла Страда – Україна» та «Асоціацією жінок-юристок України «ЮрФем». За підтримки Офісу Віцепрем’єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції й Апарату Урядової Уповноваженої з питань гендерної політики та за фінансування ЄС.

Дивитися всі новини
Cайт
працює в
тестовому режимі,
зауваження направляйте
на пошту info@bissoft.org