Освіта

Педагоги «Дивосвіту» готуються до зустрічі з новими вихованцями

21.08.2024 16:32
160 Освіта

Адаптація дітей до дошкільного закладу завжди була й лишається психологічно найбільш складним періодом - як для дитини та її батьків, так і для педагогів дошкільного закладу.

дитини дитячий садок – це новий, ще невідомий простір, нове оточення і нові стосунки. Потрапивши сюди, дитина змушена до всього пристосовуватися. Для того, щоб сформувалися механізми саморегуляції, які дозволять пристосуватися до нових умов, дитині потрібно відчувати себе в безпеці.      

Від початку перебування дитини в дошкільному закладі саме педагог має забезпечити відчуття безпеки та захисту, психо­логічний і фізичний комфорт для дітей, пом'якшити труднощі переходу від домашнього до суспільного способу життя.

Тож з метою поглиблення обізнаності вихователів щодо адаптації дітей до умов дошкільного закладу та підвищення психологічної компетентності педагогічного колективу щодо проблем виховання та взаємодії з дітьми в період адаптації 20 серпня 2024 року в ЗДО «Дивосвіт» пройшов семінар-практикум «Адаптація має значення», який підготували і провели практичний психолог Галина КОБЗАРЬ та соціальний педагог Тетяна Лісіцина.

загального стану дитини в цей період, емпатія, вміння співчувати, керувати її поведінкою потребує від дорослих розуміння психофізіологічної суті адаптації, індивідуальних особливостей дитини щоб знайти вірний підхід до новоприбулої дитини. Тому педагогам була запропонована вправа «Новачок – Вихователь», де вони програли різні моделі взаємодії з новачками.            

теоретичній частині обговорювали питання щодо причин важкої адаптації і шляхи вирішення проблеми.    

«Портрет новачка» дозволила учасникам проаналізувати емоційні стани дитини, яка вперше прийшла до садочка.

Соціально-психологічна адаптація до дитячого садка у різних дітей відбувається не однаково, відповідно до віку, типу вищої нервової діяльності, характеру. Що б полегшити процес адаптації в колективі треба враховувати темперамент і характер дитини. Для цього ведучими семінару-практикуму педагогам були запропоновані  стратегії взаємодії з дітьми різних темпераментів.

Залежно від типу темпераменту дитини необхідно використовувати індивідуальні прийоми впливу на неї, щоб полегшити адаптацію. Тому особлива увага була спрямована на обговорення особливостей темпераменту і характеру дитини та вміння педагога знайти підхід до кожної дитини. Також учасники поділилися своїми стратегіями взаємодії з дітьми різних темпераментів із власного досвіду.

Таким чином, під час семінару учасники не тільки змогли поділитися один з одним досвідом роботи щодо полегшення адаптації дитини до ЗДО, але й поглибили свої знання, тим самим якісно підготувавшись до зустрічі з батьками майбутніх вихованців напередодні нового навчального року.

Дивитися всі новини
Cайт
працює в
тестовому режимі,
зауваження направляйте
на пошту info@bissoft.org