Освіта

Діти «Дивосвіту» у Чарівному світі музики

29.07.2024 11:53
109 Освіта

Музика є універсальною мовою без кордонів. Музика для дитини – це світ радісних переживань. Щоб відкрити перед дитиною двері в цей світ, потрібно розвивати в неї здібності, передусім музичний слух та емоційний відгук. Інакше музика не виконує свої виховні функції. Педагоги «Дивосвіту»,  щодня працюючи з дітьми, звичайно помічають, як музика впливає на їхній емоційний стан і на характер вчинків. Вона здатна приборкувати і «запалювати», спонукати до творчості та нестандартного мислення.

Щоб довести дітям важливість цього виду мистецтва в Слобожанському «Дивосвіті» з 22 по 26 липня проходив літній тематичний тиждень «Чарівний світ музики» у співпраці з вихователем-методистом, вихователями, практичним психологом, інструктором з фізкультури та музичними керівниками.

Понеділок проходив під девізом «Дзвони літа я чую звідусіль: смішні ноти». В цей день музичні керівники Валентина КРЕТОВА і Наталія МІЛІНКОВІЧ запропонували вихованцям гру в оркестрі на нетрадиційних музичних інструментах. Це інструменти з підручних засобів, які найбільш доступні, а тому й улюблені  дітьми. Так діти молодших груп з задоволенням виконали музичну вправу з горішками,  яка не тільки розвиває музичний слух, а й тренує пальці рук, що впливає на формування мовленнєвих функцій. Групи середнього дошкільною віку проявили свої музичні здібності, творчу фантазію  і уміння імпровізувати з допомогою паперового оркестру. Зі старшими групами педагоги імпровізували у оркестрі з цеглинок LEGO (музика кольорових цеглинок) та шумовий оркестр звуки води (музика краплинок).  На такому музичному занятті діти  стають іншими, відкривають свої серця, перетворюються в чарівників, які розуміють мову вітру і квітів, вміють бачити музику.

Вівторок проходив під девізом «Про що і як говорять музичні інструменти». Цього дня дітям була запропонована  музично-дидактична гра «Крамниця музичних інструментів», під час якої діти  пригадали музичні твори в жанрі: пісня, танець, марш; вчилися розрізняти і впізнавати музичні інструменти за їх назвою та звучанням; закріпили вміння виконувати рухи відповідно до ритму музики, виразно передавати  характерні особливості різних образів. Особливо дітям сподобалися музичні загадки, відгадуючи які, вихованці могли придбати музичний інструмент.  

Середа була днем дитячої пісні «Караоке в «Дивосвіті». В цей день  вихованці мандрували потягом станціями: «Караоке», «Танцювальна», «Відгадай мелодію», «Народні пісні», де виконували завдання музичного квесту. Після проходження всіх станцій з завданнями, командам необхідно зібрати монетки-ноти. Виконавши всі музичні завдання і зібравши ноти, команда повертається на лінію старту. Кожна команда отримує приз – музичний інструмент.    

Четвер був днем танцювальної музики під девізом «Весело танцюємо». Як відомо, танець - це хороший та простий спосіб зняти стрес, відволіктися, розім’ятися та підняти настрій. Тож вихованці мали змогу цікаво та незвично порухатися. А для цього музичні керівники їм запропонували взяти до рук легенькі хусточки, якими дітки вправно імпровізували під музику. Потім вони виконали танок з горішками, від якого були просто в захваті. А завершили цей танцювальний марафон квіточки, які діти одягли на руки, і під повільну музику відтворювали красиві та синхронні рухи.

П’ятниця пройшла під девізом «Свято гарного настрою». Цей день був  релаксаційним, з елементами музикотерапії. Основним завданням заняття були гармонізація психосоматичних процесів, які відбуваються у дитячому організмі, встановлення довірливих та доброзичливих відносин між учасниками музико-терапевтичного процесу; створення умов для вивільнення завуальованих емоцій; малювання під музику, релаксаційні вправи та ритмічні вправи з кульками, шишками, м’ячиками Су-Джок. 

Протягом усього тижня вихователі закріплювали знання, які діти отримали на музичних заняттях, в інших видах освітньої роботи, як-от: бесіди, читання художніх творів про музичні інструменти, розглядання  тематичних ілюстрацій, перегляд мультфільмів за творами різних композиторів, перегляд фрагментів балету, опери, мюзиклу – для закріплення знань про різні жанри.    Педагоги щодня намагаються прищепити любов до музики та музичних творів, створити для дошкільників радісний настрій, позитивні емоції, виховувати в дітях почуття прекрасного, занурюючись у світ музичного мистецтва.

Дивитися всі новини
Cайт
працює в
тестовому режимі,
зауваження направляйте
на пошту info@bissoft.org