Все про податки

Сплата майнових податків фізичними особами

24.07.2024 10:25
35 Все про податки

Нагадаємо, що до 1 липня фізичним особам – платникам, у яких у власності є земельні ділянки та/або земельні частки (паї), житлова та/або  нежитлова нерухомість, податковим органом нараховується земельний податок та/або податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Такі податки сплачуються фізичними особами протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення (далі – ППР).

У яких випадках варто звернутися до податкового органу:

- при виявленні розбіжностей між даними податкового органу та платника,  для проведення перерахунку суми податків на підставі пред’явлених платником оригіналів відповідних документів або належним чином засвідчених копій таких документів, зокрема документів на право власності або користування пільгою;

- для проведення звірки щодо розміру об’єктів оподаткування, права на користування пільгами, розміру застосованих ставок та нарахованих сум майнових податків (фізичні особи мають право звернутися письмово або в електронній формі засобами електронного зв'язку);

- в разі не отримання ППР на майнові податки (надається письмова заява та правовстановлюючі документи для нарахування  майнових податків);

- для перегляду сформованих ППР фізичні особи мають можливість за допомогою кваліфікованого електронного підпису переглянути суми нарахованих податкових зобов’язань майнових податків в меню «ЕК для громадян» приватної частини Електронного кабінету платника, вхід до якого здійснюється за посиланням: http://cabinet.tax.gov.ua та за допомогою мобільного застосунку «Моя податкова».

Для отримання консультацій платники можуть звернутися до Центру обслуговування платників Придніпровської ДПІ ГУ ДПС у Дніпропетровській області за адресами: 

 

Застерігаємо фізичних осіб – власників майна про існування певного ризику нарахування податковим органом штрафних санкцій за несвоєчасну сплату майнових податків. Причинами цього можуть бути:

- несвоєчасне інформування податкового органу про зміну місця проживання фізичної особи – платника податків (відповідно, не отримання ППР);

- умисне не отримання ППР з розрахунку, що нарахування майнових податків буде відтерміновано.

(довідково: Податковим кодексом України визначено право податкового органу нарахувати податкові зобов’язання з майнових податків за 1 095 днів, тобто за три податкові періоди (роки)).

- умисне ухилення від сплати майнових податків

(довідково: наявність боргу понад 3060 грн (180 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (НМДГ) (180 х 17 грн. = 3060 грн.) передбачає застосування заходів примусового стягнення.

Тож, фізичним особам особливо слід пам'ятати про те, що одним із джерел погашення боргів є їх особисте нерухоме та рухоме майно. Також до боржників, у тому числі тих, хто є власниками банківських карток, вживають заходи щодо арешту рахунків).

Шановні власники нерухомості! Одним із конституційних обов'язків громадян України є обов'язок кожного сплачувати податки й збори в порядку і розмірах, установлених законом. Побудова економічно розвиненої держави та громади, зокрема, залежить від усіх її громадян, їх активності і патріотизму, в бажанні розвивати її, виконуючи свій громадянський обов’язок.

Тож, дякуємо кожному, хто своєчасно сплачує податки, підтримує нашу громаду і робить свій внесок у нашу спільну Перемогу.

Дивитися всі новини
Cайт
працює в
тестовому режимі,
зауваження направляйте
на пошту info@bissoft.org