Освіта

Подорож до Королівства шахів

23.07.2024 10:58
91 Освіта

Експериментально підтверджено, що діти, долучені з дитинства до захопливого світу шахів, у дорослому житті стають успішними людьми.

Тому день, присвячений Міжнародному дню шахів, педагоги перетворили на яскраве знайомство дітей з грою, щоб дітям захотілося більше дізнатися про шахи і спробувати свої сили у цій грі.

Підготовка до цього дня тривала цілий тиждень. Педагоги знайомили  дітей з історією шахів, розповідали про видатних спортсменів України та світу.  Діти дізнались, що шахи поєднують у собі спорт, науку і мистецтво, вчать приймати самостійні рішення та відповідати за них.

Цілий тиждень дошкільники грали в рольові ігри, коли кожна дитина почергово, за допомогою рухів, відтворювала спосіб ходу шахових фігур, а решта дітей здогадувались, яку фігуру вона зображає. Аби навчити дітей розрізняти шахові фігури, педагоги провели дидактичні ігри «Знайди фігуру»,  «Відгадай фігуру»,  «Проведи казкового персонажа по діагоналі із п’яти білих клітинок/чотирьох чорних»,  «Відшукай «адресу» шахової фігури» та інші.

А щоб краще опанувати цю гру, вихованці «Дивосвіту» відправились у подорож до Шахового Королівства. В казковій подорожі вони зустріли Пікову Даму з карткової країни (практичний психолог Галина Кобзарь), яка оглядала свої володіння та, заблукавши, потрапила до Слобожанського «Дивосвіту». Вона намагалась навчити дітей грі у карти, але ж діти відмовились і запропонували казковій гості навчитись грі у шахи та шашки. Пікова Дама з цікавістю провела турніри з дітьми та під час вікторини впевнилась у міцних знаннях наших дітей.

Піковій Домі також сподобалось дефіле шахових фігур та таночок  «Шахи», який підготували вихованці груп старшого дошкільного віку  «Мрійники» і «Фантазери». Разом вони повторили назви фігур, продемонстрували вміння правильно розмістити їх на ігровому полі та опанували такі терміни як «горизонталь», «вертикаль», «діагональ», «центр», «партнери», «хід», «шах», «мат», «нічия»…

Ця гра потребує від дошкільників вдумливості, уміння прораховувати ходи, стратегічно мислити. Вона не лише принесла дітям нашого закладу багато радості, задоволення, а й стала ефективним засобом стимулювання їхнього розумового розвитку. Граючи в шахи, дитина вчиться приймати власні рішення і відповідати за них (інакше вона програє або втратить чергову важливу фігуру), обирати найбільш вигідний і правильний варіант можливих дій, вибудовувати стратегію дій, враховуючи сторонні чинники.

Шахи так само корисні для розвитку розумового потенціалу дитини, як заняття спортом для фізичного здоров’я. Діти, які займаються шахами, ліпше пристосовані до життя, адже ця гра навчає прораховувати свої дії на багато кроків уперед, дисциплінує мислення, загострює внутрішню інтуїцію.

Можливість дізнатися про такі інтелектуальні ігри, як шахи та шашки, організували для дітей музичні керівники ЗДО «Дивосвіт» Наталія Мілінковіч і Валентина Кретова.

Дивитися всі новини
Cайт
працює в
тестовому режимі,
зауваження направляйте
на пошту info@bissoft.org