Новини

Створення умов для належного захисту прав громадян на отримання інформації державною мовою

07.06.2024 15:21
78 Новини

Уповноважений із захисту державної мови (далі –Уповноважений), правовий статус якого визначений Законом України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» (далі – Закон), звертає Вашу увагу на постійні порушення законодавства про державну мову на території Дніпропетровської області.

На адресу Уповноважено надійшло багато звернень, щодо порушень мовного права громадян на отримання інформації та послуг державною мовою.

Звертаємо Вашу Увагу на вимоги законодавства:

Пунктом 1 та 2 частини другої статті 49 зазначеного Закону передбачено, що завданнями Уповноваженого із захисту державної мови є: захист української мови як державної та захист права громадян України на отримання державною мовою інформації та послуг у сферах суспільного життя, на всій території України й усунення перешкод та обмежень у користуванні державною мовою Статтею 30 Закону визначено, що мовою обслуговування споживачів в Україні є державна мова. Підприємства, установи та організації всіх форм власності, фізичні особи-підприємці, інші суб’єкти господарювання, що обслуговують споживачів (крім випадків, встановлених частиною третьою цієї статті), здійснюють обслуговування та надають інформацію про товари (послуги), у тому числі через інтернет-магазини та інтернет-каталоги, державною мовою. Інформація державною мовою може дублюватися іншими мовами.

Згідно з частиною четвертою статті 41 Закону написи на дорожніх знаках, вивісках та інших покажчиках назв географічних об’єктів та об’єктів топоніміки на території України подаються державною мовою. На покажчиках назв географічних об’єктів та об’єктів топоніміки поряд з назвою державною мовою може розміщуватися її латиноалфавітний відповідник. Напис латинськими літерами має бути меншим та розміщуватися з правого боку або внизу.

Відповідно до статті 28 Закону інформація для загального ознайомлення (оголошення, зокрема ті, які містять публічну пропозицію укласти договір, покажчики, вказівники, вивіски, повідомлення, написи та інша публічно розміщена текстова, візуальна і звукова інформація, що використовується або може використовуватися для інформування необмеженого кола осіб про товари, роботи, послуги, певних суб’єктів господарювання, посадових, службових осіб підприємств або органів державної влади, органів місцевого самоврядування) подається державною мовою, якщо інше не встановлено цим Законом. При цьому інформація для загального ознайомлення може дублюватися іншими мовами відповідно до Закону.

Серед іншого доречно зауважити, що Конституційний Суд України у рішенні від 14.07.2021 № 1-р/2021 наголосив на тому, що загроза українській мові рівносильна загрозі національній безпеці України, існуванню української нації та її держави, і без повноцінного функціонування української мови в усіх ділянках публічного життя суспільства на всій території України українській нації загрожує втрата статусу й ролі титульної й державотворчої нації, що є рівнозначним загрозі зникнення Української держави з політичної карти світу.

Українська мова як єдина державна має юридичний статус обов’язкового засобу спілкування в публічних сферах усередині країни.

У Рішенні також зазначено, що громадянин України не має обов’язку володіти іншою мовою, ніж державна, тому надання йому поза його волею інформації іншою мовою, ніж державна, є порушенням його прав, що є несумісним із Конституцією України.

З огляду на зазначене та з метою створення умов для належного захисту прав громадян на отримання інформації державною мовою Уповноважений звертається до всіх з проханням вжити передбачених законодавством заходів щодо усунення та недопущення в подальшому порушень на території Дніпропетровської області вимог Закону щодо застосування державної мови під час обслуговування споживачів у закладах торгівлі та громадського харчування, а також при виконанні інформації для загального ознайомлення та написів на дорожніх знаках, вивісках, інших покажчиках назв географічних об’єктів та об’єктів топоніміки.

Дивитися всі новини
Cайт
працює в
тестовому режимі,
зауваження направляйте
на пошту info@bissoft.org