Новини

Права батьків та дітей

30.05.2024 14:06
101 Новини

У зв’язку з надходженням особистих звернень щодо піклування повнолітніх дітей за батьками, управління соціального захисту населення Слобожанської селищної ради роз’яснює про Права та аспекти дотримання обов’язку дітей щодо піклування про своїх батьків.

Стаття 51 Конституції України визначає, що повнолітні діти зобов’язані піклуватися про своїх непрацездатних батьків. Утримання батьків дітьми є відповідною компенсацією за утримання і турботу, надану батьками дитині. В нормальних умовах діти добровільно допомагають своїм непрацездатним батькам і турбуються про них, проте, неможливо змусити дорослих повнолітніх дітей любити і поважати своїх батьків. Любов, доброта, порядність, чесність є етичними поняттями, а не юридичними. Разом з тим слід пам’ятати, що однією з основних цілей регулювання сімейних відносин, відповідно до Сімейного кодексу України (далі – СКУ), є утвердження почуття обов’язку перед батьками – піклування про своїх непрацездатних батьків.

Відповідно до статті 202 Сімейного кодексу, повнолітні дочка, син зобов’язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги. Звертаємо увагу, що обов’язок виплачувати аліменти батькам може бути покладено лише на повнолітніх дітей; потреба матеріальної допомоги полягає в тому, що батьки не мають можливості забезпечити своє гідне існування у зв’язку із відсутністю пенсій чи їх низького розміру, а також у зв’язку із відсутністю у них інших джерел існування. Варто зазначити, що позов про стягнення аліментів може бути пред’явлений як до одного з дітей, так і до всіх дітей разом. При цьому, у випадку пред’явлення позову до одного з дітей, суд за власною ініціативою має право притягнути до участі у справі інших дітей, незалежно від того пред’явлено до них позов чи ні.

Дочка, син крім сплати аліментів зобов’язані брати участь у додаткових витратах на батьків, викликаних тяжкою хворобою, інвалідністю або немічністю.

Слід зазначити, що якщо мати, батько були позбавлені батьківських прав і ці права не були поновлені, обов’язок утримувати матір, батька у дочки, сина, щодо яких вони були позбавлені батьківських прав, не виникає.

Батьки – найрідніші, найдорожчі і найближчі люди на світі. Вони дають перші поради і знайомлять з навколишнім світом, допомагають подолати труднощі, щиро радіють успіхам і перемогам дітей. Недаремно є народне прислів’я Шануй батька й неньку, то буде тобі скрізь гладенько.

Шановні мешканці громади, любіть та піклуйтеся про своїх батьків - не завдавайте їм душевного болю, не засмучуйте їх негідною поведінкою та не ображайте!

Дивитися всі новини
Cайт
працює в
тестовому режимі,
зауваження направляйте
на пошту info@bissoft.org